Skip to Main Content (Press Enter)
Jeg ønsker å...

bZ4X – topp tre på nyttelast

Vi har vel alle kjørt med fullastet bil noen ganger? Fylt opp kupé og bagasjerom til feriereiser, hyttetur eller idrettscupper? Kanskje et flyttelass eller storkupp fra harryhandel? Bilen rommer tross alt mer enn det ser ut som – også på utsiden! Med ski på taket, eller et par sykler på sykkelstativet. Volum og pakkemuligheter er det flust av, men hvor mange kilo blir det totalt?

Elbiler veier mer

Visste du at de fleste elbiler ikke har lov til å kjøre med like tung last som konvensjonelle biler i samme klasse? Uten en skikkelig sjekk av den reelle nyttelasten, er det en liten risiko for at du kan bli eier av en elbil som ikke har nok nyttelast til dine behov.

Er du ute etter en elbil kan det lønne seg å finne en av de få som faktisk har kapasitet til både passasjerer og bagasjen deres – slik som f.eks Toyota bZ4X.

  • Hva er nyttelast?

    For å finne ut hvor høy vekt på passasjerer og bagasje som er tillatt for akkurat den bilen du ønsker deg, må du se i vognkortet. Nyttelasten er det antallet kilo som du lovlig kan benytte til passasjerer og bagasje.

    Vanlig passasjervekt er satt til 75 kg per person, og i en bil som er registrert for 5 personer, vil 4 passasjerer teoretisk til sammen ta 300 kg av nyttelasten.

    Tillatt totalvekt minus egenvekt med fører = nyttelast 

  • Stort bagasjerom kan lure deg

    I «gamle dager» var det gjerne en viss sammenheng mellom bagasjerommets volum og bilens lastekapasitet. Slik er det ikke alltid lenger. I overgangen fra bensin- og dieselmotorer til elektrisk drift, er noen komponenter tatt bort og nye lagt til. Dog veier de nye komponentene mer enn de som er fjernet.

    På grunn av store og tunge batterier, er elbilene generelt tyngre enn konvensjonelle biler. På markedet i dag finner du biler med batterier som veier alt fra 300 kg til 700 kg. Til tross for det har ikke bilenes tillatte totalvekt økt i samme grad som egenvekten – og dermed blir nyttelasten mindre.

NAF har veid

For å fjerne en av utfordringene for dem som vil kjøpe en elbil, har NAF sørget for å veie 29 forskjellige elbiler. Bare åtte biler veide det vognkortet oppga – eller mindre – og Toyota bZ4X 2WD ble plassert på en fin 3.-plass av disse. NAF beregner at denne modellen kan lastes med 475 kg. Som faktisk er 10 kg mer nyttelast enn det som oppgis i vognkortet.

21 andre elbiler hadde en egenvekt som var høyere eller mye høyere enn oppgitt i vognkortet. Det betyr at for alle disse er lovlig vekt på nyttelasten eller antall passasjerer mindre enn oppgitt, og derfor er NAF skuffet over kapasiteten til disse bilene som familiebiler.

Velutstyrt bil, lavere nyttelast

Det er noen ganger data for basismodellen som ble brukt ved typegodkjenningen som oppgis i vognkortet. Basismodellen er altså utgaven av en bil, uten tilleggsutstyr. Dette gjelder ikke bZ4X, hvor det er regnet egenvekt og nyttelast basert på den utgaven du har av bilen som står oppført i vognkortet. For modeller med mer utstyr enn basismodellen blir lastekapasiteten redusert kilo for kilo tilsvarende vekten av utstyret.

Det er kanskje ikke selvsagt, men eksempel på utstyr som ikke er basis kan være tilhengerfeste, takstativ, takboks, gulvmatter og større hjul osv. Totalt legger dette til mange kilo, og derfor er både egenvekt og nyttelast to tall du bør kjenne til. 

  • Og hva med henger da?

    Hengervekt kommer i tillegg til den tillatte totalvekten på bilen. Det er litt komplisert, men heldigvis har Statens vegvesen laget en «Bil og henger»-app for Android (Opens in new window) og IOS (Opens in new window). Du kan også gå inn på nettsiden til Statens Vegvesen og bruke tilhengerkalkulatoren (Opens in new window) for å finne riktig informasjon. Både på nettsiden og i appene trenger du kun å legge inn førerkortklasse og reg.nr for bil og henger – så får du svaret på hvor mye du lovlig kan laste.

    Kort fortalt, er det bilens tillatte vogntogvekt i tillegg til din egen førerkortklasse som legger grunnlag for hvor tung henger du kan trekke. bZ4X kan trekke en henger på 750 kilo, og da er det altså hengerens egenvekt pluss det du legger i den som ikke kan overstige 750 kilo.

Hva er overlast?

De fleste har lest om vare- og lastebiler som blir stoppet, kontrollert og tatt med for tung last. De må laste av, laste om og betale bot. Nytt for mange er at også personbiler tas inn til vektkontroller langs veien.

Skulle bilen din være lastet for tungt, går det fort utover sikkerheten. Kjøreegenskapene blir dårligere, og bremselengdene øker. Alle bilens komponenter er nøye utvalgt, designet og dimensjonert med henblikk på en gitt totalvekt. Drivaksler, hjuloppheng, støtdempere, differensialer, bremser, dekk – Alt er valgt med hensikt. Overlast kan derfor være farlig, og samtidig koste dyrt.

Når tiden går...

For den som skal velge elbil for første gang, er det altså viktig å bygge på erfaringene fra tidligere, vurdere bilbruken gjennom uken og året og se hvilke behov som vanligvis dukker opp. Mye er nytt og annerledes i elbilenes verden og det er flere faktorer som har betydning for eier- og kjøregleden år for år. Mens noen har hatt ensidig fokus på lang rekkevidde, vil det over tid gjerne være helt andre ting som avgjør hvor fornøyd man blir med bilvalget. Ingen liker plutselige overraskelser, men ønsker full frihet fra bekymringer.

Les mer om kjøreegenskaper