Han lekte så mye i trærne at han fikk kallenavnet «Klatre-Magnus». I dag har 32-åringen lagt konkurranseskoene på hylla, og tatt klatringen til nye høyder på nettet.
«Klatring var ikke like tilgjengelig i Norge da jeg var yngre, og man var avhengig av å kjenne de riktige menneskene for å komme i gang», forteller Magnus. Frisøren til moren skulle vise seg å bli inngangsbilletten til idrettskarrieren for klatretalentet fra Bergen.
Gutten i trærne
Magnus deltok i sin første konkurranse da han var 13 år, men klatrekarrieren startet lenge før det. «Mamma og pappa lot meg jo klatre høyt og lavt, og så ofte jeg ville. Jeg skal ikke legge skjul på at det var noen foreldre som reagerte på all den klatringen, men til mitt forsvar falt jeg jo faktisk aldri ned», humrer han.
Det hele startet egentlig litt ved en tilfeldighet; det var nemlig verken familien eller Magnus selv som tok initiativet til en karrierevei innenfor klatring. «Frisøren til mamma foreslo at jeg skulle utfordre meg på klatring i vegger i stedet for trær. Før jeg visste ordet av det var jeg på plass i Bergenshallen», forteller Magnus.
Bitt av basillen
I starten var det ikke etablert noen egne ungdomsgrupper, og 11-åringen Magnus fikk bare klatre én gang i uka. Akkurat det synes han imidlertid var uproblematisk: «Det at jeg ikke fikk klatre så mye i starten, gjorde hver opplevelse ekstra spesiell. Og jeg gledet meg skikkelig til hver eneste økt i veggen».
Kort tid etter å ha startet med innendørsklatring i Bergenshallen, var Magnus sikker i sin sak: klatringen hadde gitt mersmak, og han ville konkurrere.
Verdensmesteren fra Bergen
Et snaut år etter at han satte sine føtter i Bergenshallen for første gang, tok Magnus gull i Junior-NM i klatring. Ifølge han selv var nivået på utøverne lavere på den tiden, ettersom klatring ikke var like etablert i Norge som i resten av verden. Han bestemte seg for å sikte høyere, og neste mål var verdensmesterskap.
Et par år senere, nærmere bestemt i 2005, vant han Junior-VM i Kina. Og det var nettopp her Magnus fikk sitt første internasjonale gjennombrudd. «Gullet i Kina ble det virkelige startskuddet for karrieren», sier han.
Siden den gang har «Klatre-Magnus» toppet flere nasjonale og internasjonale konkurranser. Han har klatret både inne og ute, med og uten tau, og er rangert som en av Norges aller beste innenfor sin gren. I 2021 deltok han også i Mesternes Mester på NRK, der han endte på tredjeplass etter en nervepirrende semifinale mot Aksel Lund Svindal og Håvard Tvedten.
Klatresuksess på YouTube
Etter utallige timer og 15 år med trening og konkurranseoppkjøring, la Magnus opp hverdagen som aktiv idrettsutøver i 2017. Klatringen ble derimot med videre, men på en helt annen plattform. I dag har Magnus nærmere 900.000 abonnenter på YouTube-kanalen sin. Der deler han visuelle skills, tips og triks til ære for alle klatreinteresserte.
Selv om konkurranseskoene er lagt på hylla, lever Magnus fremdeles av klatring – både i digitale kanaler og gjennom eierskap i klatresentre i Oslo og Kristiansand.