Glad i å ha det litt vondt
Sogn og Fjordane er nok mer kjent for bratte fjell og vakre fjorder enn langrennsløyper, men på begynnelsen av 2000-tallet var det en gjeng som viet stadig mer tid til den norske nasjonalsporten. Fire familier som likte seg godt utendørs utgjorde plutselig et lite, men sterkt langrennsmiljø i Førde. Barna hadde nemlig fått veldig sansen for å gå fort på ski.
Gjørans storebror og vennene hans var de mest ivrige, og tradisjon tro halset lillebror etter.
Han var ikke uvanlig rask eller god for alderen, men sier selv at han holdt følge med de 2 år eldre guttene fordi han “alltid har vært glad i ha det litt vondt”. I tillegg hadde Gjøran talent for utholdenhet, og kom seg på kort tid opp på et høyt nivå i fylket.
“Jeg merket fort at tankene om hvor god jeg kunne bli motiverte meg”
Satset tidlig
De unge skiløperne fra Vestlandet måtte reise mye for å delta i konkurranser, eller bare for å finne gode nok snøforhold til å trene godt. Reisingen tok tid, og Gjøran var en aktiv unggutt som også hadde fotball, motbakkeløp, friidrett og svømming på timeplanen. 15 år gammel la han alt dette til side og forlot Førde til fordel for bedre snøforhold og toppidrettsgymnaset NTG på Geilo. Nå var han klar for å satse alt på langrenn.
I løpet av det første året på NTG gjorde Gjøran store fremskritt. Skolens strukturerte opplegg med å sette mål, planlegge, evaluere og finne forbedringspunkter passet ham perfekt. Plutselig var han på juniorlandslaget og den beste i sin årsklasse, et nivå han har klart å holde siden til tross for at kroppen ikke alltid har spilt på samme lag som hodet.
Sykdom har nemlig stukket kjepper i hjulene for Gjøran, i lang tid. Allerede i sitt første leveår var han gjennom et tosifret antall antibiotikakurer. “Jeg var ganske herja av sykdom som liten, og det har satt sine spor”, forteller Gjøran. “Det er først de siste årene at luftveiene faktisk har tålt den harde treningen som kreves for å holde seg konkurranseklar over tid”.