Jeg ønsker å...

Mobilselskapene slukker 2G- og 3G-nettene

Bakgrunn

Flere land i Europa er i ferd med å stenge 2G-nettet. Norske teleoperatører (Telenor og Telia Norge) meldte rundt årsskiftet til 2024 at de har besluttet å stenge ned 2G-nettet i løpet av 2025. De enkelte teleoperatørene i ulike land velger sine egne fremdriftsplaner, og de norske teleoperatørene har besluttet å være en av de første i EU som stenger 2G-nettet – mens mange andre EU- og EØS-land venter til sammenligning med nedstengingen til 2027-2029. 

Denne avgjørelsen fra teleoperatørene er basert på flere faktorer, blant annet: 

  • Teleoperatørenes ønske om å ta i bruk mer avanserte teknologi for å kunne sende mer data på kortest mulig tid 
  • Kostnadseffektivitet – Teleoperatørenes reduserte kostnader ved vedlikehold og oppgradering av nettverk, 
  • Få kunder bruker 2G- og 3G-nettverkene.

Beslutningen om å fase ut 2G- og 3G-nettet er utenfor Toyotas kontroll. 

Toyota arbeider derimot for å få gjennom en utsettelse av stengingen av 2G-nettet for å ivareta funksjonalitet for våre kunder, og du kan lese mer om hvordan Toyota arbeider med dette lengre ned i saken. 

Hva betyr dette for deg?

2G-nettet benyttes av mange ulike tjenester som heisalarmer, husalarmer og helseteknologi, men også til funksjonalitet i biler. Dette inkluderer eCall (SOS-knappen som forbinder bilfører med nødanropssentralen og gir automatiske kollisjonsvarsler ved ulykker) og mobilkommunikasjon med bilers tilkoblede systemer og tjenester. Dette er fordi de EU-pålagte kravene for typegodkjenning for slik funksjonalitet i biler har vært – og foreløpig er – 2G og 3G-basert. De fleste bilmerker vil derfor dessverre påvirkes av nedstengingen, inkludert Toyota. 

Berørt funksjonalitet

Følgende tjenester og funksjonalitet vil bli utilgjengelige som følge av slukkingen av 2G-nettet: 

  • eCall (SOS-knapp og automatiske kollisjonsvarsler)  
  • Appen MyToyota vil heller ikke kunne benyttes til å styre funksjoner i bilen.

Bilenes navigasjonssystemer påvirkes ikke. Apple CarPlay som benytter Bluetooth vil heller ikke påvirkes av nedstengningen.

Statens vegvesen har på sin side informert at eCall som ikke virker på grunn av at 2G-nettet slukkes, ikke vil medføre at periodisk kjøretøykontroll (EU Kontroll) underkjenner bilen.

Hva gjør Toyota?

Toyota  ser etter løsninger på dette problemet som påvirker hele landets bilbransje, og vil sammen med bl.a. Bilimportørenes Landsforening be om at nedstengingen av 2G-nettet utsettes. Tidshorisonten på  når en endelig avklaring med hensyn til utsettelse vil foreligge er imidlertid ukjent på dette tidspunktet.

Denne saken vil oppdateres fortløpende med bl.a. mer informasjon om hvilke bilmodeller og funksjonalitet som påvirkes av 2G-nedstengningen.