Jeg ønsker å...

BILFERIE MED BARN

Skap en god bilferie for hele familien - i en av de beste bilene


I 2020 var det svært mange som måtte ta sommerferien her i hjemlandet. I 2021 vil hele 7 av 10 ta ferien i Norge. Også i år tyder mye på at mange velger å feriere hjemme, og favoritten er fortsatt bilferie. Toyota er fortsatt favorittmerket blant norske bilkjøpere! Velger du Toyota er du altså i godt selskap.

Å kjøre med privatbil er en fleksibel ferieform. Man kan la veien gå hvor den vil. Vi har nærmere 100.000 km offentlige veier i landet. Mulighetene for å oppleve noe nytt og noe som er forskjellig fra hverdagslivet er nærmest utallige.

Noen tar en kortreist rundtur i nærområdet, mens andre drar fra sør til nord eller også motsatt. Landet vårt er jo like langt som alle milene ned til støvelspissen i Italia. Hver landsdel, øst, vest, nord, midt og sør byr på særpreg og spesielle opplevelser. Mange har nå gjenoppdaget alt det eksotiske og merkverdige som finnes vårt i eget land. Og i bil har vi frihet til å stoppe akkurat der det er et eller annet vi vil bli nærmere kjent med.

10 tips for en bilferie som gir feriefølelse for hele familien


 1. Ta barna med på planlegging

Bruk god tid til å planlegge ferien, og ta familien med på planleggingen. Det er morsomt å legge opp reiserute sammen med barna, og finne egnede stoppesteder med lekeplasser eller barnevennlige aktiviteter. Da vil barna glede seg ekstra mye til ferien. Samtidig kan man også foreta en forventningsavklaring og visualisere tiden man skal tilbringe i bil. Pass på å legge inn nok stopp og pauser underveis, og inkluder aktiviteter som får ut overskuddsenergi.

  • 2. Gjør grundig forarbeid

    Pass på at du har pakket med litt mat, drikke og snacks som gjør tiden i bilen hyggeligere. I tillegg spares tid på at du ikke trenger å stoppe og handle de første timene. Matpakke, knaskenøtter, sukkererter, rosiner, kjeks og frukt er gode alternativer. I tillegg er det viktig med nok drikke, og kaffe til de voksne. Forbered litt aktiviteter underveis; lydbøker, fulladed nettbrett (glem ikke lader) og planlegg leker i bilen.

    Det er ikke bare familien som skal forberedes på biltur. Bilen kan også trenge litt omsorg før den skal på tur.
     
     



  •  

     

    Det er lurt å gå over dekkene; sjekke lufttrykk og mønsterdybde. Les mer om hvordan du best kan ta vare på dekkene til bilen din. Det er også lurt å sjekke/fylle oljen og fylle på spyleveske. Dersom det nærmer seg tid for service på bilen din, kan det lønne seg å ta den før ferien. Da vet du at bilen er i tipp topp stand før en lang biltur. Les mer om sommerklar bil, og bestill service her.

  • 3. Pakk bilen

    Selv om bilene heldigvis blir sikrere og sikrere, er det veldig viktig å pakke bilen trygt før en biltur. Alt må stroppes fast eller festes godt før turen starter. En løs Ipad kan bli til et 150 kilos våpen, og en hund kan få vekten til en elefant hvis uhellet er ute. Pass på at du sikrer folk, dyr og last i bilen. Les mer her om sikker pakking av bilen før tur.
     
    Planlegg også pakkingen av bilen slik at du plasserer ting du trenger å få tak i lett tilgjengelig. Dermed slipper du å lete igjennom bilen for ting underveis. I en Toyota finner du heldigvis mange smarte oppbevaringsrom og gode løsninger for små og store ting.
     
     
  •  

     

    Har du med hunden må du også plassere den sikkert. Det kan føles som å spille tetris når du skal pakke rundt buret slik at alt får plass. Les mer om hund i bil her. Hunden må også komme seg lett ut og inn av bilen når den skal luftes underveis.

4. Stress ned

Selv med en omtrentlig skisse for ferieturen med steder dere vil besøke, bør man unngå for streng timeplan. Plutselig er det et sted barna maser om å bli litt til, og så enda en stund. Dere vinner mange mamma- eller pappapoeng ved å by på feriefleksibilitet. «Pytt, pytt, vi er jo på ferie!»

5. Start ferien når bilen starter

Velg bevisst å begynne ferien allerede når du starter bilen. Legg hverdagen igjen hjemme, og la den gode feriefølelsen utvikle seg så snart ytterdøren er lukket og låst.

6. Velg vennligste vei

Motorveier tar deg raskt fra A til B, men det finnes ikke så mange av dem i Norge. De er kjedelige å kjøre og det er kjedelig å sitte på. Velg heller den gamle veien. Den traséen som er smal og tar tid, har bakker og svinger og omgis av spredt bebyggelse og naturlig natur. Slike omveier kan være go’veier – og de har gjerne også flere muligheter for å stoppe og strekke på bena. I ferien har du tid til å velge bort det raske, rasjonelle og effektive.

7. Ferietrafikken har ikke alltid fart og flyt

Sommerstid kan det hende at strekninger som normalt kan kjøres på 3-4 timer, tar en hel dag. Dere havner i ferjekø. Det korker seg på grunn av asfaltering og veiarbeid. Eller det er omkjøring. Men om programmet ikke er for strengt og tidsplanen litt fleksibel, slipper blodtrykket og temperamentet å gå bananas om noe slikt skulle skje. «Pytt, pytt, vi er jo på ferie!»
  • 8. Stopp der det er noe som passer for barn

    Mange skoler, barnehager, parker og liknende er alternative rasteplasser som er bedre enn de Statens Veivesen har bygd. I sommerferien er mange slike åpne og tilgjengelige. Der finner du gjerne bord og benker, og de har ofte klatrestativ, husker og andre adspredelser for barn. Og de ligger gjerne et godt stykke unna støyen og trafikken langs hovedveiene. Kjører du forbi en fin strand, kan det være fint å ta en liten pause og lek før turen går videre. Da får barna lekt og utfoldet seg og er slitne, glade og fornøyde før neste etappe.

9. Ta tid til å bli litt kjent

Bli litt kjent med de stedene dere besøker på en rundtur. Legg opp til minst to overnattinger hvert sted. Det gir en hel dag til å besøke lokale severdigheter, spise godt og ta det med ro. Det er deilig å slappe av uten lange transportetapper hver dag.

10. Lytt til værmeldingen – det er ingen skam å snu

Her har du en fjellregel som passer på påskefjellet, men jaggu kan den også brukes på bilferien. Det er ikke sikkert at dere skal dit det er varslet regn og lavtrykk de neste 3 dagene. Å snu ferieplanen 180 grader er jo en kursendring privatbilen gir deg mulighet til. Skru om litt oppe i hodet, sving et par runder på rattet og trykk på gasspedalen. Sett kursen mot en del av landet som har bedre værprognose. Følg med på yr, om du vil unngå yr og det som verre er.

11. Bonuspunkt - når det allikevel blir kaos

Hvis ingen av disse tipsene hjelper - når det er fullt kaos og alle krangler. Lukk øynene, pust med magen, og skru radioen litt høyere. I morgen er en ny dag med nye muligheter.

7 grunner til å velge en familiebil fra Toyota

  • En rekke forskjellige hybridmodeller som gir ekstra effektivitet og besparelser
  • Innovative seteløsninger gir fleksibilitet og ekstra bagasjeplass
  • Flatt gulv i kupeen gir ekstra komfort for baksetepassasjerene
  • 5 år/200.000 km garanti
  • Toyota-pålitelighet i verdensklasse
  • Nyttelast
  • Elbilen Toyota bZ4X


Forslag til leker i bil


Bil-lotto
• Hvert familiemedlem velger seg en farge, for eksempel blå, rød, hvit, svart. Den første som ser 5 biler i sin farge har vunnet
• Velg ut forskjellige ting dere kan se på veien, for eksempel sykebil, politibil, hest, lekeplass, ku etc. Første som ser tingen har vunnet.

Gjette sanger
• Si en setning fra en sang. De andre skal så gjette hvilken sang denne hører til. Vanskelighetsgraden avhenger av alder på deltakere.




Adjektiv-historie
• Lag adjektiv-historier på forhånd og la barna fylle inn adjektiver. Dette blir en morsom historie.
• Lag flere historier ved å bytte ut adjektivene

Quiz
• Lag morsomme spørsmål på forhånd av varierende vanskelighetsgrad, og ha en liten quiz.

Konkurranse med rim
• Si et ord, så skal barna finne et ord som rimer, for eksempel «Egg – Skjegg», «Bil – mil»


Ja – nei leken
• I denne leken er det ikke lov til å svare med «ja» eller «nei».

Mitt skip er lastet med
• Velg bokstaver, og finn ting underveis som begynner med denne bokstaven. Gå for eksempel igjennom alfabetet og se om dere kan finne ting som begynner med alle bokstavene.

20 spørsmål
• En i bilen skal tenke på en person eller ting, og så skal de andre gjennom 20 spørsmål gjette hvem eller hva det er.

Allsang
• Spill musikk og syng underveis. Får opp stemningen

Lydbøker
• Det er mange fine lydbøker og podcasts som passer for hele familien, og det er koselig med noen lyttepauser underveis.

Heldigvis - dessverre
• En morsom lek hvor historien lages underveis. Start historien med en setning som starter med "heldigvis". Neste fortsetter med "dessverre". Feks; "Heldigvis skal vi på ferie" - "dessverre ligger puta igjen hjemme".

Hvilke av Toyotas modeller egner seg best som familiebiler?

Uten diskusjon er det Corolla Touring SportRAV4 hybrid - og nå også RAV4 som ladbar hybrid som er våre mest populære familiebiler. I dag er det slik at både de nye, og også bruktbiler av Corolla/Auris og RAV4, har de egenskapene som skal til når valget av familiebil skal avgjøres.

I daglig drift vil Toyotas gjennomprøvde hybridsystem resultere i et forbruk som betyr lave drivstoffutgifter. For eksempel Toyota Corolla TS har et drivstofforbruk ved blandet kjøring på rundt 0,50 liter per mil (WLTP). Den større modellen RAV4 hybrid har et forbruk på 0,58.

Stasjonsvogn og SUV

Toyotas stasjonsvogner, og de litt høyreiste modellene som kalles SUVer, byr på alt det en familie trenger. Både i hverdag, helger, ferie og fritid. Dette er biler med fortrinn som stor kapasitet og fleksibilitet. De blir registrert for 5, de har bagasjeplass på rundt 500 liter eller mer og fleksible seteløsninger. I tillegg kan de trekke relativt stor tilhenger og kan også kjøres med taklast. De har altså et sterkt utgangspunkt!

Ønsker du enda større plass både til bagasje og med antall seter, er Proace Verso den perfekte familie- og feriebil. Denne kan du nå også få som elektrisk utgave.

TOYOTA-KVALITET

Den legendariske Toyotakvaliteten betyr at vi tilbyr deg biler du kan stole på. Biler som ikke gir deg ubehagelige, økonomiske overraskelser. Og den som har behov for en familiebil, legger også vekt på sikkerheten, aktiv og passiv.

Med Toyota vil du få en bil som har fått fullt stjernedryss i NCAP og er en bil som støtter deg hver eneste meter du kjører.

I tillegg til sikkerhetsbelter, kollisjonsputer og alt det grunnleggende, vil du etter hvert sette pris på førerstøtte fra teknologier. F.eks. kollisjonsvern, fotgjengergjenkjennelse, adaptiv fartsholder og mange flere. Toyota Safety Sense (TSS) gir deg en rekke avanserte teknologier uten at du må betale skjorta.

Så god tur, og nyt bilferien med hele familien. Vær trygg på at du har Toyota i ryggen – hele veien!