Skip to Main Content (Press Enter)
Jeg ønsker å...

GJØR BILEN HØSTKLAR

De 5 beste tipsene!

Et stykke ut i september merker vi at høsten er over oss for alvor. Dagene er blitt kortere og nettene lange. Høstmørket sniker seg stadig tidligere ut av den nattsvarte sekken sin. Etter hvert går det mer enn 12 timer fra solnedgang til soloppgang. Været blir mer rufsete og vekslende og termometeret blir stadig mer nedtrykt etter hvert som nullpunktet nærmer seg.

For oss som har bil, er tiden kommet til å ta en ekstra sjekk av doningen. Både med tanke på dårligere lysforhold, og fordi vi vet at etter våt høst kommer kald vinter. Vinter bringer snø, slaps og årets mest utfordrende vei- og føreforhold. Skal vi kjøre trygt og sikkert videre, er det ting som må gjøres og noe som bør eller kan gjøres.

 

5 tips til høstklar bil

  • Lys og lykt
  • God sikt
  • Dekk, mønster og grep
  • Rengjøring av bilen
  • Toyota Helsesjekk, oljeskift og sjekk av kjølevæske
 
  • Lys og sikt i mørke

    Det første vi må sjekke, er at alle lyktene fungerer som de skal. På eldre biler kan det være nødvendig å bytte ut en defekt lyspære eller to. På nyere biler er lys og lykter høyteknologi som gjerne krever hjelp fra spesialistene hos Toyotaforhandleren din. Bestemmelsene sier noe om nærlys, fjernlys, parkeringslys, baklys, bremselys, skiltlys og blinklys. Alt må virke og være koblet riktig – og dette er ett av mange føreransvar.

    Moderne lykter har teknologi og løsninger som kan leve lenge. Men langt liv er ikke det samme som evig liv. For det har de ikke. Så neste gang du møter en «enøyd banditt» på veien - bruk det som påminnelse. Ta en sjekk av lys og lykter på din egen bil!

    Utover høsten har de tekniske kontrollene langs veien ofte fokus på blant annet lykter og lys. Sjekk og rett eventuelle mangler før en slik kontroll. Det er rimeligere, sikrere og enklere enn å satse på å bli vinket inn. Så slipper du mangellapp, bot og siden stille til etterkontroll.
  • GOD SIKT

    Lykter og lys er nødvendig for sikker og trygg kjøring. Godt lys foran bilen hjelper lite om føreren ikke har god sikt gjennom frontruten. Bladene på vindusviskerne må fungere uten å etterlate seg striper av vann eller støv og smuss. Derfor bør bladene skiftes regelmessig og ved behov. En frontrute som ikke er ren kan gi skygger, reflekser og gjenskinn som forstyrrer øynene og gir redusert sikt. Viktig er det også at gode viskerblad brukes sammen med spylervæske. Da kan søle, skitt og støv vaskes bort raskt og effektivt.

    Reparere steinsprut, bestille steinsprutplaster eller bytte bilglass? Les mer her.
  • DEKK, MØNSTER OG GREP

    Før vinteren setter inn for alvor, blir det gjerne flere dager og mange mil på regnvåt asfalt.

    I de tidlige høstukene med mye nedbør, før frostnetter og hjulskift, må sommerdekkene stadig gjennom tøffe tester.

    Skal du kjøre trygt, må sommerdekkene også gi godt grep på strekninger med slitt og sporet asfalt. Gode dekk kan pumpe bort vann og forhindre vannplaning.

    Skjerp oppmerksomheten om du kommer ut i styrtregn, veibanen har dype spor eller hastigheten er høy.

    Reduser risiko for vannplaning når du kjører med slitte dekk i høstregn, ved å senke farten vesentlig. Gi så bilen nye dekk så snart som mulig.

    Selv om dekkmønster ned til 1,6 mm er tillatt på sommerdekk, er det anbefalte minimum 3 mm. Med mye vann i veibanen trengs gjerne 4 mm for at dekkene skal få tilstrekkelig kontakt med veidekket.

Høst med vinterdekk eller nye sommerdekk?

Har sommerens kjøreturer ført til at et eller flere dekk er nedslitt? Da er det best å kjøpe og montere nye sommerdekk, fremfor å skifte tidlig til piggfrie vinterdekk. Gummien i vinterdekk er tilpasset snø, is og kulde. De har ikke de egenskapene som skal til på fine høstdager - med gode temperaturer i luften og varm asfalt. De har dårligere retningsstabilitet. Dette kan merkes i f.eks. rundkjøringer. I tillegg er friksjonen mot veibanen dårligere. Det kan føre til at bremselengdene øker sterkt – og med det – stiger risiko for kollisjoner og andre uhell.

Først når temperaturene holder seg stabilt rundt 4-6 plussgrader, er det tid for å la bilen få vintersko. Frem til da er bilen skodd best mulig med nye sommerdekk. Da har du bedre grep ved de vekslende og til dels krevende veiforholdene vi kan møte gjennom høsten.

RENGJØRING AV BILEN

Det neste du kan gjøre for å forberede bilen på høsten er å rense og polere lakken. Om du så samtidig også smører dørlåsene og gummilistene rundt døråpningene, bør du og bilen din kunne trygt møte utfordringene for lakk og lister som kommer med høstmørke og vinterkulde.

Benytt samtidig tiden til å vaske bilen din innvendig - dette holder bilen fri for virus og bakterier, gir deg bedre luft og hjelper deg å holde deg friskere. Disse punktene bør rengjøres ekstra godt, gjerne med antibakteriell serviett/wipes.

TOYOTA HELSESJEKK

Har du sørget for å gi bilen din regelmessig service hos Toyota? Da vet du at viktige sjekkpunkter og utskiftninger som oljeskift, batteristatus, kjølevæske samt bytte av olje- og friskluftfilter blir gjennomgått. Som en del av originalservicen hos blir det også foretatt en Toyota Helsesjekk. Dette er en oppdatering av bilens programvare, og da vet du at de elektroniske systemene i bilen din til enhver tid er oppdatert.

Ved å ha utført en Toyota Hybrid Helsesjekk vil du også få 12 måneder/15000 km forlenget/utvidet garanti på hybridbatteriet. Ved en årlig helsesjekk, blir denne forlenget med 12 måneder av gangen etter bilens garantiutløp - helt til bilen når 10 års alder.

Dersom du trenger å bestille time til Toyota Originalservice kan du kontakte din forhandler, eller bestille time ved hjelp av knappen under.

 

7 grunner til å velge en familiebil fra Toyota

  • En rekke forskjellige hybridmodeller som gir ekstra effektivitet og besparelser
  • Innovative seteløsninger gir fleksibilitet og ekstra bagasjeplass
  • Flatt gulv i kupeen gir ekstra komfort for baksetepassasjerene
  • 5 år/200.000 km garanti
  • Toyota-pålitelighet i verdensklasse
  • Nyttelast
  • Elbilen Toyota bZ4X